De uren vliegen er voorbij, nochtans kan je er even terug in de tijd reizen. Zonder het te beseffen zit je met je neus in de overvolle bakken weg te dromen bij al die tweedehandsspullen die je een tweede leven wilt geven. In deze Broeilab-babbel spreken we met de sympathieke Ingrid Deroo over De Kilomeet, Vilvoorde en de kracht van Broeilab.
Winkelen in De Kilomeet is een speciale belevenis, want alles wordt er verkocht per kilo en per meter.
Bij De Kilomeet vind je een heel breed assortiment tweedehands goederen in grote volumes.
Aangenaam! Stel De Kilomeet eens voor.
De Kringwinkel zelf is al bijna 30 jaar een vaste waarde in Vilvoorde. De Kilomeet is het zusje van de Kringwinkel. Wij verkopen wat niet verkocht wordt in de reguliere kringwinkels. Wat ons bijzonder maakt is dat wij een sociaal tewerkstellingsproject zijn én dat wij aan lage prijzen veel goederen kunnen verkopen. Je betaalt per kilogram of per meter. Origineel natuurlijk. Veel verenigingen komen bijvoorbeeld naar ons als ze een evenement organiseren. Onlangs had iemand voor een picknick servies nodig en een grote lading knuffels. Dat werd dan bij ons aangekocht en nadien weggegeven of teruggebracht, zodat het opnieuw in de kringloop terechtkomt. Duurzaamheid en recyclage zijn dus ook belangrijke kenmerken waarmee we ons kunnen onderscheiden.
Wat is voor jou de kracht van Broeilab?
Broeilab is een echte opportuniteit. Dankzij Broeilab kunnen we het concept Kilomeet testen. Het feit dat de leegstand wordt aangepakt is voor Vilvoorde niet te onderschatten. De Kilomeet is wel een beetje een atypisch verhaal binnen Broeilab, omdat we de vreemde eend in de bijt zijn als kringwinkel. Maar wij zijn dit initiatief hoe dan ook zeer dankbaar!
Wat is een goede reden om in Vilvoorde te komen shoppen?
Ik vind het eigenlijk tof dat we zaken hebben zoals The girl in my soup of het koffiehuis in dat prachtige pand in de Leuvensestraat. Zulke zaken geven een meerwaarde aan het winkelen, ze creëren een beleving. Ook daar kan de stad op inzetten.
Welk type winkel of zaak ontbreekt volgens jou nog in Vilvoorde?
Zonder negatief te willen klinken, vind ik dat er nog wel wat leemtes zijn. Het leuke daaraan is dat er nog veel groeipotentieel is. Met Brussel en Mechelen in de achtertuin denk ik dat we ons moeten onderscheiden met “karaktershops”. Ik begrijp dat parkeren in het centrum betalend is geworden, maar het zou fijn zijn mocht er in de rand voldoende plaats zijn om gratis te parkeren. Ook parking voor fietsen zou een plus zijn.
Wat is je band met Vilvoorde?
Ik werk al 25 jaar in Vilvoorde en heb meer dan 20 jaar in Grimbergen gewoond.. Sinds twee jaar woon ik in de stad zelf, en ik kan je zeggen dat ik hier heel graag woon. Ik ben me bewust van de vele gezichten van Vilvoorde. Een kleurrijke en ook verrijkende stad, met heel wat potentieel.
Naar welk evenement in Vilvoorde kijk je het meest uit?
De Spaanse Feesten! Het moment waarop de stoet vanuit de kerk in Vilvoorde vertrekt naar de Drie Fonteinen met de Madonna is ronduit schitterend.
Wat is jouw favoriete plekje in Vilvoorde?
Een pareltje is het natuurgebied De Dorent. Los van geloofsovertuiging vind ik de Troostbasiliek een andere mooie plek om tot rust te komen.
Ken je het plaatselijke dialect?
Ik weet niet goed wat het betekent, en ook niet hoe onbeleefd het is, maar trekt a foeir intrigeert me wel.
Zit Vilvoorde in je hart? Koester je bijvoorbeeld een mooie herinnering aan de stad?
Op een avond, in het donker, liep ik nogal op mijn hoede terug naar mijn auto. Plots word ik op mijn schouder getikt door een jonge gast met een hoodie. Ik schrik en denk “oh neen, hier heb je het”. Maar die jongen zegt gewoon heel beleefd: “Mevrouw, u heeft uw paraplu laten vallen”, waarop hij me mijn paraplu teruggeeft. Ik voelde me zo onnozel, en zelfs een beetje bekrompen. En waarom eigenlijk? De multiculturele kant van de stad is een troef en dat moeten we vaker zo bekijken.